28 Mei 2019.

Fintry – Polmont

Vanmorgen met droog weer vertrokken. Er zat zelfs wat blauw in de lucht en de zon laat zich af en toe zien. Frisjes is het wel met elf graden op de thermometer. We krijgen vanaf de camping drie kilometer de tijd om wat in te fietsen, dan volgt er een klim over vijf kilometer. Halverwege stoppen we voor twee demonstraties. Aan de linkerkant is een boer bezig zijn kudde schapen bijeen te drijven. Zittend op een quad doet hij het grove werk en zijn rechterhand ( een border collie ) zorgt voor de details en de afwerking. Prachtig om naar te kijken! Aan de rechterkant worden machinaal een groot aantal dennenbomen geveld en keurig op lengte gezaagd. Ongelofelijk hoe snel een en ander in zijn werk gaat. Na de klim volgt een prachtig uitzicht en een mooie lange afdaling tot in het stadje Lennoxtown. Tijd voor koffie en een paar remblokken vervangen. Vanaf Kirkintilloch fietsen we over het jaagpad langs het Forth & Clyde Canal. Een tegemoet komende mountainbiker spreekt ons aan in zijn Schotse moedertaal. Hij heeft veel vragen en ook veel te vertellen. Hij was nu bezig aan zijn dagelijkse fietsrondje langs het Canal op zijn nieuwe onlangs aangeschafte mountainbike. Het moet wel een optimistische man zijn want hij is al zevenentachtig jaar oud! In Falkirk komen we uit bij het Falkirk Wheel. Dat is een scheepslift die de hoogteverschil van vierentwintig meter overbrugd tussen het Forth & Clyde Canal en het Union Canal dat van Falkirk naar Edinburgh loopt. Het is een wonder van techniek en fascinerend om de lift in werking te zien. De vrijwel droge fietsdag eindigt in het iets verderop gelegen Polmont waar we voor weinig een kleine kamer betrekken!

Dit bericht is geplaatst in Schotland 2019. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *