7 juni 2016

Lestans – Pontebba
Alweer een traditioneel Italiaans ontbijt. Omdat zo’n ontbijt niet veel tijd kost zitten we alweer vroeg op het zadel. Fietsten we de vorige dagen vrij vlak en aan de voet van de Dolomieten, vanaf vandaag gaan we echt de bergen in. Opvallend zijn de enorm brede rivierbeddingen die nu op een klein stroompje na helemaal droog staan. Tussen Pinzano en Cornico komen we langs een gierenkolonie. We zien er enkele tientallen die majestueus langs de rotswanden zweven waarschijnlijk op zoek naar een kadaver. We bezoeken het mooie dorp Venzone. Het gebied waarin dit dorp ligt is in Mei 1976 door een zware aardbeving getroffen. De naschokken in September van dat jaar hebben ervoor gezorgd dat het dorp volledig verwoest werd. In het getroffen gebied hebben circa duizend mensen de catastrofe niet overleefd. Het dorp is volledig en in authentieke stijl herbouwd. Als we na de lunch Moggio Udinese verlaten ontmoeten we Franz uit Brno in Tsjechië. Franz is sportief, opgeruimd en goedlachs van aard. Een vrolijke Franz dus. Vol trots haalt hij uit een van zijn tassen een enorme medaille. Het is een aandenken aan een prestatieloop in Italië tussen Cortina en Dobbiaco. Op een post-it papiertje schrijft hij wat getallen waarvan we vermoeden dat het met de prestatieloop te maken heeft, het blijkt echter om zijn geboortedatum te gaan waarmee hij wil aangeven dat hij al negenenzestig jaar is. Franz was bezig met de voorbereiding van een uitgebreide lunch gezien de vele ingrediënten die hij uitgestald heeft. Het enige wat we missen is de menukaart. Als we aanstalten maken om onze weg te vervolgen maakt Franz ons duidelijk nog even te wachten. Omdat hij vind dat wij ook een grote prestatie leveren zijn we vrienden in de sport en met vrienden hef je het glas. Hij vist uit zijn tas een halve literfles die nog voor de helft gevuld is met sterke drank. We bedanken voor de eer en vertellen Franz dat we geen alcohol nuttigen als we nog moeten fietsen. Als Bob en Bob stappen we weer op. In de namiddag betrekt het weer en ziet het er nogal dreigend uit. Als het begint te regenen kunnen we net op tijd schuilen in een bushokje. Als tijd verdrijf nuttigen we wat fruit en als dat op is doen we een dutje. Als regen en onweer zijn verdreven leggen we droog de laatste kilometers af naar Albergo Caffè Vecchio aan de Via Roma 13 in Pontebba.

Dit bericht is geplaatst in Italië 2016. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar 7 juni 2016

  1. mark en annemie devriendt-pauwels schreef:

    hi joost en wim, hopelijk zijn jullie ondertussen reeds goed thuis gekomen. wij in elk geval wel. gisterenmorgen zijn we per auto in Rottenmann vertrokken en ’s avonds waren op tijd thuis om de ontgoochelende match te zien….

    we zijn de vrijdag in salzburg aangekomen. de donderdag nog in Bruck geslapen.

    de klompjes hebben ondertussen een mooie plaatsje gekregen!
    we proberen in de toekomst contact te houden over onze komende tochten. (hebben jullie een emailadres?)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.