Woensdag 14 mei 2014

Woensdag 14 mei 2014

Joost heeft vannacht stevig verankerd geslapen. Bij het opbreken van zijn tent blijkt een van de tentharingen niet meer los te krijgen. Zelfs Wim (de sterkste man van Nieuwerkerk) krijgt het niet voor elkaar. Waarschijnlijk zit de tentharing vast in een boomwortel. Het gele hamertje (made in België) blijkt bijzondere slagkracht te hebben. Met hetzelfde hamertje rammen we de haring enigszins gefrustreerd helemaal de grond in.
We rijden vanmorgen eerst naar het plaatsje Hervas om water en sap in te slaan. Helaas gaat de winkel pas om 9.00uur open. We benutten de wachttijd om ons cafeïne gehalte op peil te brengen.
We fietsen naar het stadje Bejar wat op ongeveer 950 meter hoogte ligt. Het is dus stevig klimmen geblazen vooral het laatste stuk.

Gezicht op Bejar

Gezicht op Bejar

Tijdens een rust pauze, bij een mooi uitzichtpunt, ontmoeten we een mevrouw uit Vaals met haar Duitse reisgenoot. Zij heeft een Batavusfiets met trapondersteuning en gaat als een speer. Ze werkt ook als vrijwilliger in de pelgrimsherberg van o.a Navarra en Roncevalles. Haar reisgenoot doet het zonder trapondersteuning en rijd op een mountainbike.
Als we in Bejar zijn aangekomen halen we eerst een stempel bij de Spaanse VVV. Omdat het nog vrij vroeg is (rond de klok van twaalf) veranderen we ons dagplan. We gaan niet meer naar Candelario om te overnachten maar beginnen in Bejar aan een stuk van de route van morgen naar Salamanca.
We eten in een klein cafeetje tortilla pattatas onder toeziend ook van een beschermheilige. Als extra krijgen we er een schaaltje bij met diverse soorten worst en een stempel in ons paspoort met een afbeelding van de beschermheilige. De barhouder is een goede stempelaar!

De stempelaar

De stempelaar

Rond 16.00 uur zijn we in het plaatsje Edinal. Middels de IPad zoeken we een overnachtingsadres. Dat valt nog niet mee, we moeten circa acht kilometer van de route afwijken om in een herberg voor pelgrims te kunnen overnachten.

De herberg

De herberg

Hoe toevallig, we komen gelijktijdig aan met de mevrouw uit Vaals en haar reisgenoot. Zij hebben een andere route gereden dan wij. Nadat we ingeschreven zijn krijgen we met zijn vieren een zaaltje met stapelbedden toegewezen.

De slaapzaal

De slaapzaal

We maken kennis met Ria Bindels en haar reisgenoot Martin Lange. Ria (geboren in Vaals) is een streekgenoot van Joost want zij woont in Leusden, Martin komt uit Duitsland en woont in het gebied waar de Donau ontspringt.
De pelgrimsherberg wordt gerund door de plaatselijke kerk, derhalve worden we uitgenodigd om straks om 19.30 uur een pelgrimsmis bij te wonen in de eenvoudige dorpskerk.

De kapel

De kapel

De mis gaat in het Spaans, we verstaan er dus het meeste niet van en dat is wel jammer. Aan het eind van de mis staan alle pelgrimsgangers in een gesloten kring rond de pastor. Na opnieuw een stukje tekst van de pastor, wat door een vrijwilligster die werkzaam is in de pelgrimsherberg wordt vertaald in het Frans en in het Engels, wens je degene in je directe omgeving staat een goed leven en een Bon Camino. De pastor wenst dit ieder persoonlijk toe en bevestigd dit nog eens extra door ons te besprenkelen met gewijd water.
Als gezegende pelgrims gaan we met Ria en Martin een pelgrimsmenu nuttigen in het plaatselijke restaurant en drinken er een lekker flesje Rioja wijn erbij.

Dit bericht is geplaatst in Spanje 2014. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Woensdag 14 mei 2014

  1. Heremans Paul schreef:

    Dat de koekoek ook weer aanwezig was hadden we al gelezen. En nu zijn we zeker dat ook het gele hamertje weer mee is. Dus komt alles wel in orde. Zeker met de hulp van Basje.
    Groetjes uit Schriek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.