Piana di Potenza – Ancona

Woensdag 16 mei 2012. Wim en Joost zijn benieuwd wat voor ontbijt ze krijgen voorgeschoteld in het hotel. Het Italiaanse ontbijt stelt normaal gesproken niet veel voor. Een kop koffie en een croissant, daar blijft het meestal bij. Als ze de eetzaal binnenkomen zijn ze aangenaam verrast. Er staat zowaar een ontbijtbuffet waar je als fietser je maag goed mee kan vullen.

Als ze van alles willen proeven halen ze de ferry naar Split vandaag zeker niet, dus houden ze zich een beetje in. De portier vertelt de broers vol trots dat enkele ploegen uit de Giro in dit hotel hebben overnacht. De garagebox waar de fietsen van Wim en Joost de nacht doorbrachten was ook gebruikt voor materiaalopslag van de wielerploegen. Wat een eer voor de fietsen om daar te mogen staan.

Welke coureurs de kamer van Wim en Joost deelden mogen ze niet doorvertellen van de portier. Bij vertrek verzoekt de portier één van de dames achter de bar om de bidons te vullen met gekoeld flessenwater. Vier liter in totaal!

Het weer is aangenaam. Rond een uur of tien zien de broers al 20 graden op de thermometer, de jasjes kunnen wel uit. Deze stop benutten ze tevens om een kopje koffie te drinken. De barman heeft al snel in de gaten dat ze geen Italianen zijn, ondanks het feit dat ze intussen vloeiend om twee kopjes koffie kunnen vragen. Hij gaat over op Engels en vraagt honderduit. Iedere vraag en elk antwoord wordt rap vertaald in het Italiaans voor de overige klanten. Mogelijk heeft hij connecties met het Kroatisch verkeersbureau, want hij geeft de ene na de andere tip over dat land.

Elke nieuwe bezoeker die binnen komt wordt meteen op de hoogte gebracht van alle ins en outs. Hij heeft het er maar druk mee. Nadat ze alweer een kilometer of drie gereden hebben, worden ze aangehouden door een man die ze herkennen als één van de bezoekers van de bar. Hij spreekt geen Engels, maar adviseert de broers met behulp van hun kaart een andere route te nemen die minder heuvelachtig is.

Ze nemen zijn advies ter harte en vervolgen hun weg. In het stadje Osimo kost het weer moeite om de juiste uitvalsweg te vinden, maar een vriendelijk echtpaar uit een fruitwinkeltje neemt alle moeite om te helpen waarbij ze een oudere man (die zich er herhaaldelijk mee wil bemoeien) vakkundig de mond snoert. Ondanks het taalprobleem heeft ze het de broers prima uitgelegd. Ze zoeven binnen no time de stad uit op de goede weg.

Het weer verandert ondertussen snel, dreigende wolken pakken samen en de wind trekt fors aan. Voor de broers uit een ongunstige richting, ze hebben hem pal tegen. Wim en Joost hadden de verwachting dat hoe dichter ze bij de kust zouden komen, hoe vlakker het zou worden. Niets is echter minder waar: het blijft heuvelig tot aan de waterkant. De regengoden zijn ons goed gezind, er vallen slechts enkele spikkelbuitjes.

In de ferryterminal waar ze rond één uur arriveren, kopen ze de tickets voor de nachtferry naar Split. Gelukkig is hier een goed werkende wifi-verbinding, waarmee alle opgeslagen berichten en diverse foto’s van de tablet binnen een half uur kunnen worden verzonden. Dat is de laatste dagen wel anders geweest, de broers hebben nogal problemen met Gmail gehad.

Omdat ze moeten wachten tot half zeven voor ze aan boord mogen, hebben ze alle tijd om wat opgelopen achterstand in te halen onder het genoot van een flink bordje spaghetti carbonara. Het is inmiddels al half twaalf en ze liggen nog steeds voor de wal. De afvaart is drie uur vertraagd vanwege storm op de Adriatische zee. De verwachting is dat ze morgenochtend rond tien uur in Split arriveren. Het is vervelend, maar niet meer dan dat.

Ja Bas, wij kunnen er ook wat van!

Ja Bas, wij kunnen er ook wat van!

Dit bericht is geplaatst in Italië 2012. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Piana di Potenza – Ancona

  1. Dirk schreef:

    Je kan wel zien welke broer waar slaapt. Klein gokje maar Wim sliep rechts!
    Ga zo door broeders, voor je het weet zit je in Sarajevo aan de rakkia.
    Groet,
    Dirk en Carla

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.