Bevagna – Piane di Potenza

Dinsdag 15 mei 2012. Nadat de broers hun warme broodjes (voorzien van roomboter, marmelade en chocopasta) een goed plekje hebben gegeven, verlaten ze de camping en nemen op advies een andere, minder steile weg. Tussen Bevagna en Foligno verlaten ze de Rietsmaroute en gaan gebruik maken van een Michelin wegenkaart, schaal 1 op 200.000.

Het valt niet mee om in Foligno de juiste uitvalsweg naar Nocera Umbra te vinden. Uiteindelijk de juiste weg gevonden, dachten ze. Ze belonen zich met een koffie +. Voor alle zekerheid in de bar maar even navragen aan de baristo. Blijkt dat ze toch nog verkeerd zitten, het scheelt maar één straat, maar toch. De koffie smaakt er niet minder om.

Vanaf Foligno tot Passo Cornello moet het nodige klimwerk verricht worden om het hoogste punt van 818 meter te bereiken. Het bergop fietsen gaat de broers steeds beter af! De snelle afdaling tot 470 meter mondt uit in een smal dal, dat over een lengte van tientallen kilometers vrijwel vlak is. Het rugwindje bepaalt mede dat ze op dit traject gemiddeld 28 kilometer per uur rijden.

Zicht op het einde van het dal

Zicht op het einde van het dal

Tijdens de lunch die ze nuttigen in een parkje met speeltoestellen laten ze de tenten drogen, mede met het oog op de mogelijkheid dat ze een hotelovernachting moeten maken. Dit omdat er aan de gekozen route geen campings zijn. De rust in het parkje wordt weldra wreed verstoord door een flinke schoolklas, begeleid door twee juffen.

Voordat het kroost zich op de toestellen werpt, graaien de broers als een speer al hun attributen bij elkaar. Gelukkig is alles vrijwel droog. Je kunt je afvragen hoe het komt dat ze zo vaak de tent moeten drogen. Door de koude nachten condenseert de waterdamp die ze uitademen tegen de binnenkant van de buitentent en omdat ze vroeg opbreken krijgt de zon geen kans om een en ander te drogen.

Het vinden van een hotel levert nogal wat problemen op. Bordjes met aanduidingen zat, maar nergens staat erbij vermeld wat de afstand is. Op de bonnefooi een bordje volgen doen ze niet meer, dat hebben ze één keer gedaan naar een COOP supermarkt (na de halve stad en ruim twee kilometer verder doemde het pand voor ons op). Hier worden ze niet vrolijk van, zeker als ze ook nog terug moeten rijden naar de route.

De broers hebben zichzelf overtroffen met de 128 kilometer die ze vandaag afgelegd hebben. Ze vieren dit met een flesje cola en een pakje Tuc. Als Wim op de hotelkamer de dop van de fles losdraait sproeit de cola de hele kamer rond. De Trevi-fontein in Rome is er niets bij. Het water van de Trevi-fontein zal zeker niet zo plakken op de vloer als de cola. De dader kuist de boel met een handdoek van het hotel, zo is de vloer ook weer eens gedweild, ze zullen de Van der Males wel dankbaar zijn! Omdat de kamerhuur voor één nacht nogal hoog is, laten ze het restaurant links liggen en gaan rechts naar een nabijgelegen bar voor een broodje en een flesje water zonder prik. Je ziet: ze leren snel.

Dit bericht is geplaatst in Italië 2012. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Bevagna – Piane di Potenza

  1. Gerard en Elly van den Bogaard schreef:

    Hallo Wim en Joost, We zijn nu pas begonnen met jullie site te lezen, we zijn zelf net thuis van onze Spanje tocht. Jullie zijn weer en mooie ronde aan het maken, met veel plezier samen. Dat is toch belangrijk, dat je samen de lol ervan blijft zien. De foto’s zien er geweldig uit. Geniet ervan en wij blijven jullie volgen.
    Groetjes uit Aarle-Rixtel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.