Lazise – Montagnana

Het is maandag 30 april en de broers zijn om 8:00 opgestapt voor de eerste fietsdag. Ze worden uitbundig uitgezwaaid door Izak en Riet. Luchtig gekleed, want het is al 18 graden.

Normaal zit het venijn in de staart maar ditmaal zit het in de kop. Vanaf de camping tot aan de doorgaande weg moeten Wim en Joost flink klimmen. Vanuit het Italiaanse Lazise gaat het steeds verder omhoog richting Bussolengo, waar ze ter hoogte van Pescantina de Reitsma-route oppikken.

Deze route voert de vaders door een mooi landelijk gebied met hoofdzakelijk fruitteelt: veelal druiven, peren en abrikozen. In Verona kunnen ze door vrijwel de gehele stad de rivier de Adige volgen. Hierbij moeten Wim en Joost wel goed de bruggen tellen, want die zijn er veel.

Ook straatnaambordjes zijn belangrijk. De “Via F. Rosa de Morando” geeft de broers enige problemen. Staande schuin aan de overkant van de straat, zien ze dat de straat begint met Via Fillipo, de rest van de naam wordt afgeschermd door een verkeersbord. Doorrijden tot de volgende zijstraat, maar ook deze is niet de juiste. Aan een oud baasje die in zijn tuintje staat vragen ze de weg.

Hij spreekt zelfs een beetje Engels en maakt de broers duidelijk dat ze terug moeten naar de kruising alwaar ze zojuist hebben staan kijken. Hij is wel benieuwd op welk nummer ze moeten zijn. Wim en Joost vertellen dat ze op weg zijn naar Rome, waarna de man hen een heel andere kant op wil sturen.

De aangewezen straat inrijdend zien ze het hele naambord, Fillipo Rosa de Morado. Weer wat geleerd: verder kijken dan je neus lang is. Na Verona voert de route hen door vele dorpjes, die steeds maar enkele kilometers uit elkaar liggen. De fruitteelt wordt hier afgewisseld door landbouw met veel augurkenteelt.

Ook zien ze regelmatig uien, aardappelen en zonnebloemen. Vanaf Verona is de route vlak, maar de zuidoostenwind hebben de broers tegen. Zeker windkracht 4. In Montagnana moeten ze even zoeken naar de jeugdherberg waar ze in de tuin hun tenten vast mogen prikken tegen een tarief van 12 euro p.p.

Morgenvroeg wordt het behelpen, want voor 8:30 uur kunnen ze geen gebruikmaken van de faciliteiten. Gelukkig krijgen ze wel een sleutel van het hek zodat ze wel op tijd kunnen vertrekken.

Dit bericht is geplaatst in Italië 2012. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *