5 juni 2017

Ousse – Lourdes – Ousse
Na een heerlijk ontbijt stappen we op de fiets voor een ritje van tweeëndertig kilometer naar bedevaartsoord Lourdes. Het is een taai stuk met veel vals plat en de wind tegen. In Lourdes maken we kennis met twee echtparen, zo te zien aan hun uitrusting zijn het sportieve wandelaars. Niets blijkt minder waar, het zijn pelgrimsgangers die een deel van de Camino naar Santiago de Compostela lopen. Ze zijn nu op weg naar het buro van de plaatselijke St. Jacobs vereniging voor een stempel, of op zijn Frans une tampon. We worden uitgenodigd om met ze mee te lopen. De gids die ons naar het buro loodst heeft een belangrijke functie bij de landelijke St. Jacobs organisatie in Frankrijk. Op het buro worden we meer dan hartelijk ontvangen en krijgen zelfs drie fraaie stempels in ons paspoort. We laten ons verleiden om voor drie euro per persoon een zogenaamd passeercertificaat aan te schaffen, dit certificaat is een bewijs dat we als pelgrim Lourdes aangedaan hebben tijdens onze Camino. Als laatste worden we nog ingeschreven in het officiële register met een aantekening over onze Camino Portuguese. De ceremonie wordt onzerzijds besloten met het overhandigen van het typisch Hollands aandenken dat meteen een vooraanstaande plaats in het buro krijgt!

Aan de prijs van een kopje koffie (drie euro zonder koekje) merken we dat we in een barmhartige omgeving verkeren. Desondanks bezoeken we het gebedshuis de Basilique de I’Immaculée Conception, vervolgens de Crypte en het gebedshuis Basilique Notre-Dame-du-Rosaire. Het is een en al pracht en praal met kleurige bijbelse taferelen in mozaïek van enorme afmetingen. Na het bezoek aan de gebedshuizen kijken we even de drukte aan bij de grot van de heilige Bernadette. In defilé schuifelen de mensen langzaam voorwaarts om met hun handen de vochtige rotswand van de grot te betasten. Voor veel gelovigen waarschijnlijk een lang gekoesterde wens. Tot besluit bezoeken we nog de Basilique souterraine Sant-Pie X. De naam zegt het al, een ondergrondse kerk. Voor onze begrippen heeft dit gebedshuis gigantische afmetingen. Er gaan met gemak vijfentwintigduizend gelovigen in voor de dagelijkse eucharistieviering. Inpandig is goed de constructie te zien, deze doet ons denken aan het ijsstadion Viking Skippet in Oslo. Als we weer buiten zijn kruisen we het pad van een Belgisch gezelschap onder leiding van een gids. We luisteren even mee als hij verteld over de overstroming die hier plaatsvond in tweeduizenddertien. Even later als we bij onze fietsen terug zijn spreekt hij ons aan en vraagt of we een bepaalde route fietsen. We vertellen een en ander in kort bestek en het blijkt dat de gids zelf ook een gepassioneerd fietser is. Hij was verleden jaar in een tijdsbestek van vijf maanden naar Iran gefietst, iets waar een vliegtuig circa negen uur over doet zo ervoer hij op de terugweg. Financieel een beetje geplukt maar geestelijk zeer verrijkt aanvaarden we de terugweg naar Ousse. Het windje mee en vals plat naar beneden, wat een zegen!!

Bij het hotel aangekomen krijgen eerst onze fietsen een broodnodige onderhoudsbeurt en zorgen we ervoor dat ze er weer spic en span uitzien. Een goede voorbereiding voor morgen als ze vastgesjord en op hun gemak in de TGV staan en het Franse platteland met hoge snelheid aan zich voorbij zien gaan. 

Niet ver bij ons vandaan horen we dat de kok druk bezig is in zijn domein. We werpen een blik door het openstaande keukenraam en krijgen een verkorte cursus Haute Cusine door een man met liefde voor zijn vak. Als het uitpakt zoals wij denken dat hij verteld dan wordt het straks smullen geblazen!

Dit bericht is geplaatst in Spanje 2017. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *